
Afrika is een waanzinnig continent (zo zag ik in Zimbabwe de mooiste zonsondergang ooit), maar hoe vaak lees je boeken die er vandaan komen? En dan doel ik niet op boeken over Afrika (zoals Zon van Lucinda Riley), maar boeken ván Afrikaanse schrijvers. Uiteraard is het gigantische continent Afrika absoluut niet in één hokje te stoppen. Des te meer reden om te starten met lezen, om deze verschillen te begrijpen. Om je horizon te verbreden, om meer over andere landen en culturen te leren of om gewoon een mooi boek te lezen – de boeken van deze Afrikaanse schrijfsters zijn een goed startpunt.
Chimamanda Ngozi Adichie – Amerikanah (Americanah)
Nigeria
Ken je Adichie niet? Dan moet je nú direct haar TED-talk ‘We should all be feminists’ kijken. Delen van haar lezing zitten ook in Flawless van Beyonce overigens (misschien iets om daarna hard door de speakers te laten schallen?). Ben je inmiddels fan van deze Nigeriaanse schrijfster? Ik voel dat je heel hard ‘ja’ knikt, en dat is mooi: nu kan je direct doorpakken en beginnen aan haar boeken. Amerikanah was één van de 10 beste boeken van 2013 volgens de New York Times. Kleine persoonlijke sidenote: in mijn kast staat haar boek ‘Een halve gele zon’ al een tijdje voor me klaar – schijnt ook geweldig te zijn – en ik heb direct zin om erin te beginnen.

Jennifer Nansubuga Makumbi – Kintu
Oeganda
Kintu wordt ook wel ‘de grote Oegandese roman’ genoemd. Het verweeft lokale mythes en gebruiken met een historisch verhaal. In het boek wordt Kintu Kidda vervloekt in de 18e eeuw. Deze vloek blijft nog vele generaties hierna doorspelen. Interessant aan dit epos dat het niet gaat over kolonialisme – terwijl het zich wel gedeeltelijk in die periode afspeelt.

Yaa Gyasi – De weg naar huis (Homegoing)
Ghana
Twee halfzussen, Effia en Esi, in het achttiende-eeuwse Ghana weten niet van elkaars bestaan. Hun levens gaan hele verschillende richtingen op: Effia wordt uitgehuwelijkt aan een rijke Engelse slavenhandelaar; Esi wordt als slaaf naar Amerika vervoerd. ‘De weg naar huis’ volgt de nakomelingen van de twee halfzussen, en beschrijft daarbij 300 jaar aan geschiedenis. Met dit debuut won de Ghanees-Amerikaanse Yaa Gyasi direct verschillende prijzen. Ben je fan? Lees dan ook haar dit jaar verschenen tweede boek ‘Verheven koninkrijk’.

Petina Gappah – vanuit het duister stralend licht (Out of Darkness, Shining Light)
Zimbabwe
In 1873 overlijdt ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone in Afrika. Zijn bedienden besluiten het lichaam vervolgens naar de kust te brengen, zodat hij teruggebracht kan worden naar zijn thuisland. De bediendes lopen hiervoor ruim 2,5 duizend kilometer met het lichaam door de brandende zon. Deze voetreis is waargebeurd, een intrigerend gegeven dat meteen triggert om het boek te lezen.

Kopano Matlwa – Gedane zaken (Spilt milk)
Zuid-Afrika
In ‘gedane zaken’ komt er een blanke priester naar de school van een jonge zwarte schooldirectrice. Ze blijken een pijnlijk verleden te delen – maar ze besluiten allebei om hun mond te houden. Dit boek staat symbool voor de gevoelens van teleurstelling van de ‘born free’-generatie: de generatie de geboren is na de afschaffing van de Apartheid.

Welke boeken mis je nog op deze lijst? We horen hieronder graag jullie tips!