8 haalbare tips om minder plastic te gebruiken
  • Bericht auteur:
Plasticvrij boodschappen in tas

Ik ben elke keer weer verbaasd als de tas waar we het plastic in verzamelen, alwéér vol is. Die hadden we toch net pas weggebracht? En dat terwijl ik probeer niet te veel plastic te kopen… Het blijft lastig! Hieronder lees je daarom een overzicht van stappen die makkelijk te zetten zijn. Een deel hiervan doe je waarschijnlijk zelfs al. Wil je minder plastic gebruiken, maar weet je niet waar te beginnen? Kijk gewoon of er iets tussen zit dat je nog niet doet, maar voor jou wel haalbaar is. Stap voor stap komen we zo steeds verder. Heb jij meer goede tips? Laat het ons vooral onder dit artikel weten.

1. Neem je eigen fles mee

Velen hebben de laatste jaren deze stap al gezet: de waterfles is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zorg dat je altijd zelf een flesje meeneemt dat je niet weg hoeft te gooien. Voor warme dranken neem je een thermoskan mee. Wil je het écht goed doen? Koop dan ook geen grote plastic flessen frisdrank meer voor in huis, maar drink iets anders. Zelfgemaakte ijsthee of limonade bijvoorbeeld. Meteen goed voor je suikerinname ;).

2. Neem je eigen tas mee

Dit is weer een inkoppertje, maar niet minder nuttig: zorg dat je geen plastic tasjes meer hoeft te kopen. Neem ook een tasje of netje mee waar je groente en fruit in verzamelt in de supermarkt, zodat ook die zakjes niet meer nodig zijn. Wil je dit graag, maar vergeet je steeds je tasjes mee te nemen? Leg ze klaar! Zorg dat er standaard een extra tasje in je belangrijkste tas of jas zit. Of leg een tas klaar bij de voordeur.

3. Ga naar de markt

Op de markt worden weinig verpakkingen gebruikt, en je vindt er van alles. Tip: kijk zo direct even wanneer er een markt is in jouw buurt, en zet het in je agenda zodat je het niet vergeet. Valt de markt op een dag dat je niet kunt (of wil je gewoon liever niet naar de markt)? Er zijn ook verpakkingsvrije winkels en supermarkten. Of ga eens naar een toko. Daar vind je niet alleen de meest intrigerende producten, ze gebruiken er ook vaak minder verpakkingen.

4. Begin je eigen moestuin

Dit klinkt als een vrij grote stap, maar kijk eens of je simpel kunt beginnen. Zo kun je ook op je balkon of zelfs binnen al heel wat doen. Laat je gebruikte groente opnieuw groeien bijvoorbeeld (say what? Ja dat kan. Je leest het hier). Maak een minikas met minigroentes, verse kruiden of thee. Mijn tip? Maak het niet te ingewikkeld, dan is het lastiger om te beginnen. Begin gewoon.

5. Bekijk per product of er een alternatief zonder verpakking is

We snappen dat de markt en verpakkingsvrije winkels niet altijd een optie zijn. Kijk daarom of je per product een alternatief kunt vinden zonder verpakking. Haal een brood in papieren zak (of zonder zak), neem een krop sla mee in plaats van een zak en kies voor losse paprika’s of tomaten. Dit lukt vast niet bij élk product, maar er bewust over nadenken is al een belangrijke stap naar steeds minder plastic.

Plasticvrije tandenborstels en zeep

6. Kijk naar herbruikbare alternatieven

Deze tip is niet alleen duurzaam, maar kan ook geld besparen. Denk eens goed na over wat jij veel verbruikt in huis aan plastic (of ander afval). Zijn hier ook herbruikbare alternatieven voor? Zo bestaan er tandenborstels zonder plastic, en koffiecupjes en wattenstaafjes die je opnieuw kunt gebruiken. En drink je drankjes met herbruikbare rietjes van rvs, glas of bamboe. Staat superleuk en je hoeft niet steeds rietjes te kopen.

7. Koop verpakkingsvrije verzorgingsproducten

Deze tip geeft je een goed excuus om alweer een nieuwe shampoo uit te testen. Tegenwoordig zijn er steeds meer shampoo bars, maar ook douchegel, zeep en nog veel meer producten kun je zonder verpakking kopen. Kijk of je testers kunt krijgen om het eens uit te proberen. Onder andere bij de Lush vind je veel verschillende verpakkingsvrije producten.

8. Bewaar je eten in potten of bakken

Ik houd van koken, maar niet elke dag. Daarom is invriezen ideaal! Gebruik dan alleen wel herbruikbare bakjes of potten in plaats van zakjes. Overweeg ook eens je lege potten (bijvoorbeeld jampotten) te bewaren. Even in de vaatwasser en je hebt weer een nieuwe verpakking! Ook ideaal als je bijvoorbeeld je eigen jam maakt.

Het belangrijkste: onthoud dat alles wat je doet al goed is. Alleen al het feit dat je dit artikel gelezen hebt en er dus bewust over nadenkt betekent dat je goed bezig bent. You rock! Op naar nog meer goeds.

Wat zijn jouw tips om makkelijk minder plastic te gebruiken?

Geef een reactie