Ben & Jerry’s deelt hun beroemde cookie dough-recept en wij zijn hooked!
  • Bericht auteur:
Cookie dough

Er is weinig zo fijn in dit leven als Ben & Jerry’s cookie dough ijs. Al jaren heeft de ijssmaak me bijgestaan bij break-ups (zowel in real life als op tv), slechte (of goede) tentamenresultaten, werkstress, avondjes op de bank met vriendinnen en oh – zo – veel – meer. Hoe fijn is het dan als je zelf een onbeperkte hoeveelheid cookie dough volgens het recept van Ben & Jerry’s kan maken! Het ijsmerk maakte hun recept openbaar, en wij hebben het uiteraard uitgeprobeerd. Je kunt het toevoegen aan je ijs als topping, maar kunt ze natuurlijk ook zo wegsnacken. Tip: maak een grote hoeveelheid en vries de rest in. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

Als je cookie dough veilig wilt kunnen eten, zijn er twee dingen waar je aan moet denken. Gebruik een recept zonder ei én zorg dat je de bloem van tevoren verhit. Rauwe bloem is namelijk niet veilig om te eten. Dus nee, je kunt helaas niet een standaard koekjesrecept gebruiken. Dat betekent overigens ook dat je van dit cookie dough-recept geen koekjes meer kunt bakken (oké het kan wel, maar het is niet ideaal). Je kunt niet alles hebben.

Ingrediënten

  • 120 gram (8 eetlepels) ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 180 gram brown sugar (dit Amerikaanse ingrediënt kun je vervangen door rietsuiker of bruine basterdsuiker)
  • 2 eetlepels volle room
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Een beetje zout
  • 130 gram bloem
  • 80 gram chocolate chips (of chocola in kleine stukjes)

Bereiding

  1. Bak de bloem zodat deze veilig is om te eten. Volgens het recept kun je dit het best doen in de magnetron. Zet de bloem er in een magnetronvaste schaal steeds 30 seconde in, roer het door, en geef het nog eens 30 seconden. Herhaal dit net zo lang tot de bloem 75 graden is (meet dit). Een alternatief is de oven. Spreid de bloem dan uit over een bakplaat en bak het 7 minuten op 180 graden. Een paar minuten langer mag ook, maar houd in de gaten dat het niet verbrand.
  2. Klop de boter en de suiker tot het één luchtige substantie is.
  3. Voeg de vanille, room en zout toe. Mix dit en voeg dan de (behandelde) bloem toe.
  4. Roer de chocola er doorheen.

Zo simpel is het! Je kan er balletjes van rollen en deze bewaren in een luchtdicht bakje in de koelkast of vriezer. Of alles direct opeten natuurlijk. Geniet ervan, & smile!

Je leest het originele recept hier.

Heb jij het recept uitgeprobeerd? Laat ons hieronder weten wat je er (niet) van gebakken hebt!

Geef een reactie