Daarom propt jouw kat zich altijd in een doos
  • Bericht auteur:
Kat in doos

Soms heb ik van die dagen dat ik het liefst alles bestel. Lekker alleen de deur open doen voor de bezorger van mijn Zalando-pakketje of mijn sushi-bestelling. Heerlijk! Na mijn moment-of-happiness draai ik me om en staren twee grote ogen op me neer. Met een hooghartige blik alsof ze de enige rechtmatige eigenaar is, heeft mijn kat het verpakkingsmateriaal geconfisqueerd. Hoeveel geld, tijd en energie ik ook geef aan leuke kattenspeeltjes van de beste kwaliteit, niks wint het van de kartonnen doos of het papieren tasje. Lekker dan.

Waarom?! Denk ik dan. Waarom chillt mijn kat liever in een doos dan op dat (veel te dure) fluffy kleedje dat ik voor haar kocht? Ik heb het antwoord! Of eerlijk gezegd, Claudia Vinke en Ruth van der Leij van de Universiteit Utrecht hebben een antwoord. Zij onderzochten het stresslevel van katten in een asiel aan de hand van het stresshormoon cortisol. De ene helft van de katten kreeg een doosje in z’n nieuwe verblijf. De andere helft moest het zonder doos stellen. En het verschil was aanzienlijk.

Stress less

De katten die zich in een doos konden terugtrekken waren binnen drie dagen gewend aan hun nieuwe verblijf. Bij katten zonder doos in hun kooi duurde gewenningsperiode wel veertien dagen! In een spannende situatie vlucht een kat het liefste. Door in een doos, tas of andere kleine ruimte te kruipen voelt hij zich veiliger en ontwijkt hij negatieve aandacht. Hij voelt zich gewoon fijn in jouw postNL pakketje of je thuisbezorgd-tas.

Hi there

En ontspanning is nog niet eens het enige resultaat. Een doos maakt je kat ook socialer. In het onderzoek maakten de katten met doos sneller contact met mensen en waren ze makkelijker in de omgang. Ooit gedacht dat jouw sushi-bestelling een aanhalige kat veroorzaakt? En dan wil hij niet eens per se de vis…

Dus, weet jouw kat zich weer eens in een zo klein mogelijk object te proppen? Moedig het aan! Het relaxed hem niet alleen, hij knuffelt vervolgens ook meer met je. Hij blij, jij blij☺.

Geef een reactie