Deze groente kun je opnieuw laten groeien – zonder moestuin
  • Bericht auteur:

Toen ik dit ontdekte, was ik verbaasd. Hoe kon het dat ik hier niet eerder aan gedacht had? Je kunt je groente dus opnieuw laten groeien. Scheelt geld, moeite, verpakkingen, etenswaren en het is vooral heel leuk om je zelfverbouwde gratis groente te eten. Maar: als je in een appartement woont is een moestuin vaak niet haalbaar. Ik zocht daarom uit welke groente je kunt laten hergroeien zónder aarde, met alleen wat water en een potje of glas. Ik probeerde ze ook direct uit – en hieronder mijn eerlijke verslag. Verzamel dus al je oude jampotten en kweken maar!

Opnieuw groeien bosui

Bosui

Bosui of lente-ui (bijna hetzelfde) is waarschijnlijk het allermakkelijkst om opnieuw te laten groeien. Ze beginnen al snel te groeien en je kunt ze zelfs steeds opnieuw laten aangroeien. Hoe? Snijd een paar centimeter van de onderkant van je gekochte bosui of lente-ui af en gebruik de rest in je gerecht. Vervolgens zet je deze afgesneden onderkant in een glas of pot. Als je er meerdere tegelijk hebt, kan het helpen om ze met een elastiekje of touwtje bij elkaar te binden zodat ze niet omvallen. Zet ze in een laagje water, and that’s it! Je zult zien dat ze al snel beginnen te groeien. Ververs het water elke paar dagen, en snijd of knip af een toe een stuk af om te eten. Het zal daarna weer opnieuw aangroeien. Ideaal toch!

Opnieuw groeien prei

Prei

Prei kun je op exact dezelfde manier laten hergroeien. Dus: snijd een paar centimer van de onderkant af (wat je normaal toch weg zou gooien) en zet het in een laagje water. Na een tijdje kun je het in potgrond zetten zodat het weer een flinke prei kan worden, maar ook zonder aarde kun je prei laten hergroeien. Het duurt wel een stuk langer tot je een echte prei hebt dan bij bosui: het is immers een stuk groter.

Opnieuw groeien sla

Romainesla

Ik ben gek op romainesla, maar ik heb het niet standaard in huis. Dat kan veranderen, want je kunt ‘m gewoon twee keer eten. Snijd de onderkant van de slakrop af en zet deze in een laagje water. Al snel vormen er nieuwe blaadjes aan de bovenkant. Het zal geen volle krop sla worden, maar snijd na 1,5 week gewoon de nieuwe blaadjes af en eet ze bijvoorbeeld op je hamburger. Dit werkt goed met romainesla of little gem, maar het schijnt ook te kunnen met andere soorten. Uitproberen dus!

Wat lukte niet?

Ik heb ook knoflook en ui uitgetest. Als je een teentje knoflook in een klein laagje water zet (bijvoorbeeld in een shotglaasje), zou er knoflookbieslook uit moeten groeien. Het enige dat ik oogstte was een zeer sterke knoflookgeur in het hele huis. Ook ui heb ik uitgetest (zou moeten leiden tot een soort bosui-stengels), maar dat leverde een vergelijkbaar resultaat op: geen nieuw groen. Nu kan het goed zijn dat ik niet de goede soorten heb gebruikt, of dat deze specifieke ui en knoflook gewoon geen zin hadden. Maar wil je iets proberen dat foolproof is? Dan zou ik voor één van de andere opties gaan.

Heb jij geprobeerd om groente terug te laten groeien? We horen hieronder heel graag hoe het ging!

Geef een reactie