Deze indrukwekkende bedrijven werden opgericht door een vrouw
  • Bericht auteur:

Who run the world?

Werkende vrouw met imac

Heb je er wel eens aan gedacht om voor jezelf te beginnen, maar heb je het gevoel dat je bedrijf nooit écht groot kan worden? Think again: vele vrouwen gingen je al voor. Wij zetten een paar indrukwekkende bedrijven op een rij die gestart zijn door een vrouw. Een vrouw die een probleem zag en een oplossing, en besloot er voor te gaan. Inspirerend!

Embed from Getty Images

Spanx – Sara Blakely

Sara Blakely wilde ooit naar een feestje gaan, maar had geen ondergoed bij de hand dat niet zichtbaar zou zijn onder haar witte broek. Daarom knipte ze de onderkant van een panty af: het idee voor spanx was geboren! Je kent het corrigerende ondergoed van spanx inmiddels ongetwijfeld – je kunt het overal kopen. Sara werd in ieder geval miljardair. In 2012 stond ze op de lijst met 100 meest invloedrijke personen van Time Magazine. Ook stond ze op de cover van Forbes als jongste self-made vrouw. Oh en ze richtte een stichting op om vrouwen te helpen #powervrouw.

Embed from Getty Images

The Body Shop – Anita Roddick

Anita Roddick werd geboren als dochter van Italiaanse immigranten in Engeland. Ze was idealistisch en reisde de wereld over: van een kibboets in Israël tot een baantje bij de VN. Later trouwde ze met Gordon Roddick, met wie ze een hotel en restaurant opende en weer verkocht. Uiteindelijk opende ze in 1976 een kleine cosmeticawinkel in Brighton. Deze winkel was gericht op ethische schoonheidsproducten. Hoe die winkel heette? The Body Shop. Ja, je kent het wel. Anita Roddick bleef activistisch ingesteld. Ze was betrokken bij organisaties als Greenpeace, en richtte in 1990 Children on the Edge op. Ze werd verheven tot de adeltstand en is dus Dame. Meer weten? Trouw schreef een mooi artikel over haar.

Embed from Getty Images

Bumble – Whitney Wolfe Herd

Ze was een van de oprichters van het alombekende bedrijf tinder. Whitney Wolfe Herd werkte vooral aan de marketing van de datingapp.  Ze vertrok echter in 2014 en klaagde de andere twee oprichters aan voor seksuele intimidatie en discriminatie. Vervolgens richtte ze een eigen datingapp op: Bumble. Bij Bumble moeten vrouwen de eerste zet doen. Inmiddels heeft de app naast Bumble Date ook Bizz (voor netwerken) en BFF (om vrienden te vinden). Whitney Wolfe Herd is volgens Forbes een van de rijkste self-made vrouwen van Amerika. Oh, en ze is op dit moment 31.

Nature’s pride - Shawn Harris

De Amerikaanse Shawn Harris groeide op in een gezin met weinig geld. Toch wilde ze studeren. Ze vertrok na haar studie naar Nederland en ging samenwonen in Leeuwarden. Na ervaring op te doen in de internationale fruithandel, besluit ze in 2001 om haar eigen bedrijf op te richten: Nature’s Pride. En ja, dat ken je. Het is inmiddels een miljoenenbedrijf, vooral bekend van de avocado’s. Het bedrijf begon ook gerijpt fuit te verkopen: die alombekende ‘eat me’-stickers op je avocado zijn van Nature’s Pride.

Magioni – Manon van Essen

Om af te sluiten met een lokale ondernemer: de Utrechtse Manon van Essen wist een succesvol bedrijf neer te zetten met een simpel maar sterk idee: gezond eten lekker maken. Ze bedacht dat pizza hier perfect voor zou zijn want – wie houdt er nou niet van? Ze oefende in de keuken van een Italiaans restaurant en perfectioneerde haar recept van pizza met groentebodem. Met haar pizza’s ging ze naar Albert Heijn. En met succes. Inmiddels zijn haar Magioni-pizza’s in vele supermarkten te krijgen. Ze verkocht een meerderheidsaandeel aan Dr. Oetker en is met haar merk inmiddels ook de grenzen over.

Welke vrouwelijke ondernemers inspireren jou? Laat het hieronder weten!

Geef een reactie