Minder stress, meer overzicht – met deze tips wordt dit jouw jaar
  • Bericht auteur:
Minder stress meer overzicht

Op zoek naar minder stress en meer rust en overzicht? Kijk dan eens naar onderstaande tips. Zo wordt 2021 jouw jaar!

1. Begin het jaar fris

Zoek eindelijk je kledingkast uit. Organiseer je keukenkastjes. Verschuif je meubels. Orden de papieren op je bureau of zoek de bestanden op je laptop uit. Dweil je vloeren en haal de schimmel van het plafond in je badkamer. Het hoeft uiteraard niet allemaal: maar opruimen geeft wel vaak rust en ruimte. Pak je Marie Kondo-boek er dus maar weer bij!

2. Zorg voor tijd voor jezelf

Klinkt zo makkelijk, is het niet altijd. Pak bijvoorbeeld weer een boek waar je écht zin in hebt. Een boek waar je ‘verslaafd’ aan kunt raken. Zo pak je veel makkelijker steeds weer tijd om echt te ontspannen. En vertel je eventuele huisgenoten dat je iets voor jezelf gaat doen. Zo weten zij dat je liever niet gestoord wilt worden. Kun jij lekker helemaal focussen op Harry Potter.

3. Schrijf

Schrijven is een fijne manier om je hoofd leeg te maken, je gedachten te ordenen en  misschien juist ook nieuwe ideeën op te doen. Je hoeft niet direct een heel boekwerk uit te tikken. Schrijf ’s avonds bijvoorbeeld je gedachten op (zelfs als het je maar twee minuten kost) – dan is het uit je hoofd. Of start de dag juist met een paar morning pages. Ook een hele mooie: elke dag bijhouden waar je dankbaar voor bent.

4. Start de dag op jouw manier

Start de dag op een manier die voor jou werkt: bijvoorbeeld met meditatie of affirmaties. Je kunt ook een stuk wandelen, sporten, of lezen in een boek. Het helpt in ieder geval om de dag te starten met iets dat jou energie geeft. Zo start je de dag echt voor jezelf. Neem ook even de tijd om te bedenken wat je die dag wilt bereiken.

5. Stel doelen op

Stel concrete doelen op. Kies hierbij voor positieve doelen waar je energie van krijgt. Dit geldt ook voor je werk: een concreet omzetdoel bijvoorbeeld, of een project dat je af wilt ronden. Maak dit doel ook direct kleiner door doelen op te stellen per maand, en misschien zelfs per week of dag. Zo kan je precies bijhouden hoe ver je bent. Zorg dat je weet wat deze doelen zijn. Dus schrijf wekelijkse doelen in je agenda, of plak post-its op je bureau.

Het kan ook helpen om concrete privédoelen op te schrijven. Bijvoorbeeld voor je sportvoornemens of ontspanningsmomenten. Plan deze momenten ook direct in, zodat je ze niet overslaat. Zorg er wel voor dat je jezelf niet overvraagt. Ambitieuze doelen mogen zeker, maar wees ook lief voor jezelf.

6. Koop een planner

Soms voel je je verschrikkelijk druk, zonder dat je weet wat je precies moet doen. Juist die chaos in je planning kan zorgen voor stress. Zorg dus dat je plant! Met een papieren agenda houd je goed overzicht, en je bent sneller geneigd om dat wat je hebt ingepland, ook echt uit te voeren. Juist omdat dingen verplaatsen minder makkelijk is. Werk jij liever online? Zorg er voor dat je één systeem kiest en hier echt alles in zet. Dus ook voorbereidingstijd voor afspraken, reistijd en dat half uur waarin je lekker wilt wandelen.

7. Schrijf je to do’s op – en laat ze los

Van dingen in je hoofd bewaren krijg je stress. Zeker als je ze daarna weer half vergeet, of niet meer weet of je iets bent vergeten. Maak het jezelf makkelijk: schrijf je to do’s (en alle andere dingen die je niet wilt vergeten) ergens op. Houd altijd een notitieboekje, post-its, je agenda of een online tool bij de hand. Schrijf het op en laat het los. Kijk dan bijvoorbeeld op een vast moment naar de dingen die je had opgeschreven – zodat je zeker weet dat je ze niet vergeet. Maar tot dat moment zijn ze lekker uit je hoofd.

8. Kies online tools die jou echt helpen

Sommige online tools kunnen je ontzettend veel tijd besparen. Plan bijvoorbeeld je social mediaposts makkelijk vooruit in. Houd al je to do’s overzichtelijk bij, en zorg dat je je aantekeningen nooit meer kwijt kunt raken met een notitie-app. Zeven tools die je productiviteit een boost kunnen geven, vind je hier. Let alleen wel op: kies je tools bewust. Gebruik niet drie verschillende agenda’s en oneindig veel andere tools die je dagelijks zou moeten checken, maar houd het zo overzichtelijk mogelijk. Anders wordt het toch weer chaos.

9. Voorkom koopstress

Melk op? Schrijf het direct op het boodschappenlijstje dat je hebt liggen, of zet het in de winkelmand van een boodschappenapp. Ook andere aankopen zet je direct in je online mandje. Hoef je niet direct te bestellen uiteraard, maar dan is het wel alvast van dat to do-lijstje in je hoofd af. Bestel je boodschappen of producten bijvoorbeeld één keer per week – tegen de tijd dat je wilt bestellen is het meeste verzamelwerk gedurende de week al gedaan. Weet je niet precies wat je wilt hebben? Als er veel uitzoekwerk in een aankoop zit, zet je het gewoon als taak in je agenda of je schrijft het in je notitieboekje. Als het maar uit je hoofd is.

10. Vind jouw manier om je hoofd leeg te maken

Ontspannen en je hoofd leeg maken werkt misschien niet voor iedereen hetzelfde. Wat voor veel mensen helpt, is meditatie. Lijkt het lastig? Je hoeft natuurlijk niet meteen een uur te mediteren, je kan ook beginnen met een paar minuten aan de hand van een app (bijvoorbeeld Headspace of Simple Habit). Misschien werkt het voor jou beter om af en toe in je eentje een rustig liedje te luisteren. Of ga tekenen, zingen, knutselen, bellen of puzzelen. Wat voor jou werkt!

11. Luister naar muziek die je energie geeft

Muziek kan helpen. Als je er doorheen zit, kun je bijvoorbeeld een playlist aanzetten waar je direct vrolijk van wordt (en danst door de kamer!). Ook om je te concentreren of om rustig te worden, kan fijne muziek helpen. Bijvoorbeeld om je dag mee te starten.

12. Luister podcasts

Het is al een tijdje booming, en met reden: podcasts zijn fijn! En keuze genoeg. Ook op Spotify vind je bijna oneindig veel mogelijkheden: carrièretips, verhalen, interviews en meer. Kies voor podcasts die jou energie geven. Luister een podcast terwijl je opruimt, buiten een wandeling maakt of gewoon op de bank.

13. Beweeg

Een inkoppertje, een klassieker, maar hij werkt: beweeg! Maak er een gewoonte van om elke dag te bewegen – zeker nu je waarschijnlijk veel binnen bent. Vind je het lastig om jezelf er toe te zetten om te bewegen? Begin met iets kleins: elke dag een rondje lopen bijvoorbeeld. En plan je sportmomenten zoveel mogelijk in – zo moet je je er wel aan houden. Heb jij dat niet nodig, omdat je sporten heerlijk vindt? Nog beter: houd dit vast!

14. Wees lief voor jezelf – en elkaar

Het belangrijkste: wees lief voor jezelf. Gun jezelf rust, overvraag jezelf niet en bel eens iemand die het kan gebruiken. Gewoon om bij te kletsen. Laten we lief zijn voor elkaar.

Geef een reactie