Waarom zijn ‘De zeven zussen’ zo verslavend?
  • Bericht auteur:

De afgelopen jaren domineerden ze de bestsellerlijsten: de zeven zussen van Lucinda Riley. Deel één van de serie was in Nederland het bestverkochte boek van 2018 én van 2019, en begin dit jaar stond de schrijfster met zes boeken in de top 10 bestverkochte boeken van het CPNB. Iedereen lijkt haar boeken te lezen. Zelf hield ik de serie lang af. Ik had het idee dat de boeken gewoon – ik ga het eerlijk zeggen – niet erg goed zouden zijn. Uiteindelijk, na lang aandringen van vrienden en familie, begon ik toch aan deel 1. Niet eens per se omdat ik het boek zo graag wilde lezen, ik wilde vooral graag weten what al the fuss was about. 

De zeven zussen boekenserie

De records van Lucinda Riley doen me denken aan die andere recordschrijfster: J.K. Rowling. Ik kan me nog goed herinneren dat ik volledig verslaafd was aan de boeken over Harry Potter. Kon deze serie net zoiets zijn? Een totaal ander genre natuurlijk, maar een serie waarin je niet meer kon stoppen met lezen? Met de lichte arrogantie van een zelfverklaard literatuurlezer, begon ik. En ik geef toe, ik moest even inkomen. Maar uiteindelijk las ik al ik alle zes boeken die er op dit moment zijn en ja – na een tijdje merkte ik dat mijn gedachten gedurende de dag steeds afdwaalden naar dat dikke boek op mijn nachtkasje en ik wist: mijn leesverslaving wordt getriggerd.

Waar gaat de serie over?

De serie draait om zeven zussen (oké, eigenlijk zes) die horen dat hun adoptievader (Pa Salt) overleden is. Ze keren terug naar de plek waar ze opgroeiden: een sprookjesachtig huis aan het meer van Genève. Daar blijkt dat Pa Salt voor ieder van hen een brief heeft achtergelaten. De brief bevat aanwijzingen over de plek waar hij ze gevonden heeft. Zo heeft iedere zus, mocht ze dit willen, de mogelijkheid om op zoek te gaan naar haar afkomst. Elk boek gaat over een andere zus, die – uiteraard – uit gaat zoeken waar ze vandaan komt.

Wat maakt de boeken zo verslavend?

Dit zit ‘m volgens mij in een combinatie van factoren. Ten eerste: de geschiedenis. De zussen komen langzaam achter de voorgeschiedenis van hun familie. Vaak zijn daar banden met bekende figuren: kunstenaars, musici en zelfs een koningshuis. De historische settings en waargebeurde verhalen waar aan gerefereerd wordt, zijn leerzaam en leuk om te lezen. Persoonlijk moet ik wel zeggen dat ik in veel van de boeken de huidige tijdlijn spannender vond om te lezen.

Daarnaast spelen de boeken zich over de hele wereld af. De zussen wonen inmiddels verspreid over de wereld, en gaan op zoek naar hun roots in weer andere landen. En hoe heerlijk is het om een boek te lezen dat zich afspeelt in Afrika of Spanje. Zeker als je niet op vakantie gaat, maar dat eigenlijk wel zou willen.

Bovendien zit er een goede spanningsboog in de boeken. De verhalen zijn afwisselend doordat ze steeds een andere hoofdpersoon hebben. Een hoofdpersoon die overigens ook steeds een ander talent heeft en zich begeeft in een andere maar vaak heerlijke wereld. Per boek wil je uiteraard graag weten hoe het nu precies zit en waar ze vandaan komen. Maar wat maakt dat je echt de hele serie door wilt lezen, is het verhaal er omheen. Want wat is er nu precies met Pa Salt gebeurd? Is hij wel een natuurlijke dood gestorven?

Identiteit

Nog iets interessants: identiteit. De zussen gaan op zoek naar hun verleden en daarmee een stukje van hun eigen identiteit. Er worden interessante vragen opgeworpen: want in hoeverre bepaalt je  genetische achtergrond en je familieverhaal je eigen identiteit? Uiteraard wordt dit niet uitgediept zoals in een literair boek, maar dat is ook niet nodig. In de zoektocht naar hun achtergrond leren de zussen altijd meer over zichzelf, over hun eigen identiteit en kwaliteiten. Ze vinden zichzelf, ze vinden geluk. En dat is toch vaak fijn om over te lezen, zeker in onzekere tijden. Er zit daarmee meteen een hoog ‘you can do it’-gehalte in de boeken. Zo komt één van de zussen erachter dat het niet erg is dat ze haar kunstschool niet af kon maken: misschien werkt dat gewoon niet voor haar, en maakt ze betere kunst als ze het op haar manier doet. Een andere zus kiest ervoor om haar invloed (want ze is een bekend model) in te zetten voor positieve verandering in de wereld. You go girl!

Zijn er dan geen minpunten?

Zeker wel. Ik geef toe, de boeken zijn makkelijk geschreven. Dat betekent dat het heerlijk wegleest, maar ook dat ik soms moeite heb met het taalgebruik. Daar moest ik even overheen. Daarnaast vind ik sommige verhaallijnen wat te zoet en oppervlakkig. Veel dingen zijn ongeloofwaardig of zie je juist al lang aankomen. Ook zijn sommige verhaallijnen in het verleden wat langdradig. Dan helpt het echter wel weer dat het makkelijk wegleest – je leest daar gewoon snel doorheen. Ik moest mijn recensiebril afzetten en gewoon genieten van de boeken. En dan blijkt dat dit alles helemaal niets uitmaakt. Ondanks alles, las ik elk boek zo uit en had ik steeds zin om het volgende boek in de rij te pakken. Binnen een paar maanden las ik alle zes boeken uit de serie. Om vervolgens weer in Harry Potter te beginnen, want ja, zo’n leesverslaving voelt wel erg lekker.

De zeven zussen-serie van Lucinda Riley bestaat (vooralsnog) uit:

  1. De zeven zussen

Engelse titel: The Seven Sisters

Speelt zich af in: Genève, Brazilië, Parijs

  1. Storm

Engelse titel: The Storm Sister

Speelt zich af in: Noorwegen, Duitsland

  1. Schaduw

Engelse titel: The Shadow Sister

Speelt zich af in: Engeland

  1. Parel

Engelse titel: The Pearl Sister

Speelt zich af in: Londen, Thailand, Australië

  1. Maan

Engelse titel: The Moon Sister

Speelt zich af in: Schotland, Spanje

  1. Zon

Engelse titel: The Sun Sister

Speelt zich af in: Amerika, Kenia

 

Het zevende deel (De zevende zus) wordt verwacht op 29 april 2021.

Geef een reactie