Warmetruiendag – zo doe je mee én blijf je warm
  • Bericht auteur:

Zet je verwarming lager en doe mee aan Warmetruiendag!

warmetruiendag
Foto: Polina Tankilevitch via Pexels

Volgende week wordt het koud – heel koud. Een extra reden om nu alvast te oefenen: doe mee aan Warmetruiendag! Hoe doe je mee? Je hoeft alleen je verwarming één graad lager te zetten op vrijdag 5 februari. De dag gemist? Je kunt natuurlijk ook prima later mee doen.

Heeft dat zin, die ene graad? Jazeker. Je bespaart zo’n 6% energie en CO2 per graad. En als heel Nederland mee zou doen, wordt er 6,3 miljoen kilo CO2 bespaard in één dag!

Krijg je het dan niet koud? Dat hoeft zeker niet. Eén graad is te overzien, zeker met onderstaande tips.

Truienparade

Hoe lekker is een dikke trui? Kies de fijnste trui uit je kast, en trek er desnoods twee aan. Ga ook warmteverlies via je voeten tegen door dikke sokken aan te doen, eventueel in combinatie met sloffen. Heb je het echt koud? Een muts of sjaal kan heel goed helpen – maar aan jou om te bedenken of je dat binnen fijn vindt.

Overigens gaan we er nu vanuit dat je thuiswerkt / bent. Mocht je op je werk of een andere openbare plek zijn, dan heb je misschien iets minder vrijheid in wat je aantrekt. Maar ook dan geldt: kies voor iets warms, bijvoorbeeld voor laagjes.

Dekentjes en kruiken

Deze hoeven we niet uit te leggen. Leg zo veel dekentjes als je wilt op je schoot (zie je toch niet via Skype) of sla ze om je schouders. Een kruik of pittenzak is ook heerlijk uiteraard.

Warme drankjes

Niet alleen om te drinken, ook om je handen aan te warmen. Inspiratie nodig? Probeer eens een van deze drankjes.

Stop de tocht

Houd je deuren en ramen dicht, en kijk of je ergens tocht voelt. Je kan er tochtstrips tegen plakken, of leg tijdelijk een dekentje of handdoek voor de kier. Zorg uiteraard wel ook voor voldoende ventilatie – zeker als je je ruimte deelt met anderen.

Blijf niet stilzitten

Van bewegen krijg je het warm! Sta regelmatig op, wandel een rondje door je woonkamer of ga een paar keer de trap op en af.

Ga juist naar buiten

Je kunt er ook gewoon voor kiezen om je verwarming nóg lager te zetten en je huis te verlaten. Ga naar het bos, fiets een rondje of wandel door de stad. Gezond én duurzaam!

Doe jij mee met Warmetruiendag? Laat het ons weten!

Geef een reactie