Problemen met thuiswerken? Zo werk je effectief!
  • Bericht auteur:

Hoe heerlijk is het om – in plaats van je kantoor binnen te lopen en het eerste bakje slootwater te drinken – om 8 uur ‘s ochtends pas uit je bed te rollen en een dampend kopje koffie voor jezelf te zetten. Je zwengelt de laptop aan en bekijkt op je gemakje alles wat je vandaag moet doen. Let’s go! 

Na een uurtje werken blijkt het toch best lastig om je thuis goed te concentreren. Je raakt afgeleid, krijgt niet echt iets uit je handen en aan het einde van de dag klap je de laptop niet met een voldaan gevoel dicht. Wat resulteert in avondwerken. Is thuiswerken dan toch niks voor jou?

Effectief met je tijd

Jawel hoor! Want met een paar simpele tips heb jij de focusknop zo weer gevonden. Voor ons werkt hij in ieder geval als een tierelier: de Pomodoro-techniek. Deze methode helpt je om dingen op tijd af te krijgen. Je hebt meer focus, en aan het einde van de dag voel je je  voldaan. Een voldaan gevoel zorgt in je brein letterlijk voor ‘afsluiting’ en dus rust. Daardoor heb je ook niet de neiging om je laptop ’s avonds nog te openen. Heb jij je avond weer lekker voor jezelf!

De Pomodoro-techniek

Oke, gekke naam? Eigenlijk valt het wel mee! Pomodoro vertaalt uit het Italiaans is letterlijk ’tomaat’. Misschien herinner je de kookwekkers van vroeger nog wel in de vorm van een tomaat. De ontwikkelaar van de techniek, Francesco Cirillo gebruikte deze kookwekker om de tijd in blokjes op te delen. Dat werd dus letterlijk: de tomaat-techniek. Hoe hij dat precies deed? Het is eigenlijk heel simpel. Je hoeft je alleen maar aan de volgende drie stappen te houden: 

  1. Deel je tijd voor het werk op in aaneengesloten periodes van 25 minuten waarin je een (klein) doel voor jezelf stelt. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Na 25 minuten is mijn mailbox leeg’ of ‘Na 25 minuten heb ik de inleiding voor mijn tekst geschreven.’ Belangrijk is dat je geen andere afleiding hebt. Sluit Facebook, Instagram en Whatsapp dus af en zorg dat je niet door iemand gestoord wordt (ook niet door meldingen van e-mails!).
  2. Na elke 25 werkminuten heb je 5 minuten pauze. Tip: beweeg even. Haal koffie, ga naar de wc of klets even met een huisgenoot – een kat of hond telt ook!
  3. Om de vier ‘Pomodoro’s’ trakteer je jezelf op een langere pauze van 15 minuten. Of langer, tijdens de lunch.

Stress less!

In de Pomodoro-techniek stel je jezelf realistische doelen. De afbakening van de werktijd dwingt je tot volledige concentratie om zo de missie die je jezelf hebt gesteld te voltooien binnen 25 minuten. Je pauzes liggen vast en je haalt voldoening uit alle taken die je afhandelt. En juist dat geeft minder stress en meer ontspanning tijdens je werk. Good luck! 

Heb jij nog een geniale timemanagement tip? Deel hem vooral hieronder!

Geef een reactie